ELModules©

Kerüljön közelebb az elektronikához, lépésről lépésre!

 

Potenciométer

A szakzsargonban: potméter, poti.

Ezek az eszközök valójában változtatható értékű ellenállások, melyek igen változatos kivitelüknek köszönhetően kerültek külön fejezetbe.

A potenciométer áramköri jele:
  - kézzel állítható kivitel:
  - trimmer kivitel:

Betűjele : P;
Mértékegysége (az ellenálláshoz hasonlóan) : Ohm  

Az ellenállásnál megismert érték, tűrés, teljesítmény, szerelhetőség fogalmak itt is érvényesek. Általánosságban elmondható, hogy a potenciométer olyan egyenes vonalban vagy körív-szerűen kialakított ellenállás, melynek fedetlen (szén, gőzölt fém vagy huzalból tekert) testéhez egy harmadik kivezetést, ún. csúszkát illesztenek, mely így egy leágazást képez az ellenállás két végpontja között. A csúszka helyzetét tekeréssel vagy tolással megváltoztatva változik a csúszka előtti és utáni ellenállás rész ellenállás aránya. A működtetés módja szerint a hagyományos (nyeles vagy toló) fajtákon kívül megkülönböztetünk ún. trimmer potenciométereket is, melyek kisebb méretben készülnek és a csúszka helyzete szerszámmal (pl. csavarhúzó) állítható. Ezeket legtöbbször az ellenállás gyártáskori finomhangolására használják. Az értékük a milli Ohmos tartománytól a Mega Ohmosig terjed.

Több ellenállás pályát egy tengelyre vagy csúszó karra rögzítve stereo (vagy tandem) potenciométert kapunk, mely esetben közös beállítású, de áramkörileg független elemeket kapunk. Létezik olyan kivitel is, ahol speciális célokra a pályaszám még tovább növelhető. A szórakoztató elektronikában előfordul a kapcsolóval kombinált potenciométer is (lásd régebbi autórádiók). A számítástechnika előretörésével megjelentek a digitális potenciométerek. Ezek tulajdonképpen programozható ellenállások egy IC-tokban.